Wado Ryu

Hironori Ohtsuka is de grondlegger van het Wado Ryu karate. Hij werd geboren op 1 juni 1892. Hij kwam op vijfjarige leeftijd in contact met jiu jutsu. In 1905 ging hij naar de middelbare school, waar hij startte met het Shindo Yoshin Ryu Jujutsu.

 

Zijn leraar was Tatsusaburo Nakayama. Deze stijl van jiuj utsu kenmerkte zich door slag- en traptechnieken naar vitale punten van het lichaam en door het natuurlijk ontwijken van een aanval met zo min mogelijk gebruik van energie. Ohtsuka sensei maakte zich deze vorm van jiu jutsu zo goed eigen dat hij in 1921 het menkyo (het diploma van volledige bekwaamheid) behaalde.

 

In 1922 zag Ohtsuka sensei een karatedemonstratie die werd gegeven door Gichin Funakoshi sensei, de grondlegger van Shotokan karate. Kort daarna begon Ohtsuka sensei met zijn karatetraining bij Funakoshi sensei. In die tijd bestond de training hoofdzakelijk uit het beoefenen van kata. Ohtsuka sensei vond het alleen maar beoefenen van kata in strijd met de spirit van het budo. Hij zag aanval en verdediging als één geheel (kobo itchi) als typisch kenmerk van het budo. Om dit te trainen ontwikkelde hij de kihon kumite (ook wel Yakusoku kumite genoemd). Samen met Funakoshi sensei werden de kihon kumite verder ontwikkeld en twee jaar later, in 1924, demonstreerden zij samen deze vormen van “vechten op afspraak”. Ook voegde Ohtsuka sensei het idori no kata (verdediging vanuit een zittende positie) en het shiraha tori no kata (verdediging tegen zwaardaanvallen) aan het karate toe.

 

In 1928 was Ohtsuka sensei hoofdleraar van de Shindo Yoshin Ryu jiu jutsu en assistent-leraar in de dojo van Funakoshi sensei. In 1939 wilde de Japanse budo-organisatie Dai Nippon Budoku Kai dat alle karatestijlen zich officieel registreerden. Ohtsuka sensei schreef zijn vorm van karate in onder de naam Wado Ryu. Aan het eind van de tweede wereldoorlog waren de technieken van Ohtsuka sensei op hun hoogtepunt. Het Wado Ryu was uitgegroeid tot een volledige gevechtskunst. Inmiddels had hij de kata die hij van Funakoshi sensei had geleerd, enigszins veranderd. Alle ‘grote’ bewegingen werden door hem als overbodig beschouwd, omdat het uitvoeren ervan resulteerde in een verlies van kracht en energie. Ook veranderde hij de namen terug in Chinese benamingen: Heian werd Pinan; Kanku werd Kushanku en Gangaku werd Chinto.

 

Door de voorzitter van de Kokusai Budo Renmei (de internationale martial arts federatie) wordt aan Ohtsuka sensei in 1972 de titel MEIJIN verleend. Dat is de hoogste titel die er op dit gebied bestaat en deze was nog nooit eerder toegekend. Ohtsuka sensei bezoekt in 1968 Europa en geeft les in diverse landen, waaronder Nederland. Na 84 jaar van zijn leven aan het budo te hebben besteed, overlijdt Saiko Shihan Hironori Ohtsuka op 29 januari 1982. Zijn grafschrift luidt:

 

“The way to practise martial arts is not for fighting. Always look for your own inner peace and harmony, search for it”.

 

Buno michi wa. Tada aragoto na to omohiso. Wa no michi kiwa me. Wa o motomu michi.

武の道はただあら事とな思ひそ和の道究め和を求む道

 

 

Ontwikkeling

Ondertussen had zich een groot aantal leraren het Wado Ryu eigen gemaakt. Drie daarvan maakten in 1963 een rondreis door de Verenigde Staten en Europa. Het waren Tatsuo Suzuki, Toru Arakawa en Hajime Takashima sensei. Hun demonstratie van het Wado Ryu wordt een groot succes. De coach van de Nihon universiteit karateclub, Tanabe sensei, stichtte in 1964 de Britse Karate Associatie, de eerste Wado Kai in Europa (Kai betekent vereniging).

 

wadopic2

 

Suzuki (als algemeen hoofdinstructeur), Kono, Toyama, Yamashita en Shiomitsu sensei komen in 1965 naar Europa. Zij vestigen zich in Engeland, Nederland, Italië en Duitsland en beginnen permanent les te geven. In Engeland vestigen zich (later) ook Takamizawa, Sakagami, Sugasawa sensei. In Ierland vestigt zich Iwasaki sensei.

 

wadopic1

 

Kono sensei wordt hoofdinstructeur voor Nederland. Hij geeft les aan een aantal judoleraren in de sportschool van T. Wagenaar in Amsterdam. Buiten deze lerarentraining doceerde hij ook door heel Nederland op sportscholen en introduceerde zo het Wado Ryu op brede schaal. Twee jaar later krijgt hij assistentie van Fuji, Ishikawa en Takahashi sensei. Het Wado Ryu karate in Nederland groeit. Niet veel later vertrekt Kono naar Duitsland waar hij vanuit Hamburg succesvol Wado in Duitsland neerzet. In Nederland is het Ishikawa die vrijwel alle Nederlandse docenten les geeft. Hij wordt in deze periode ondersteund door Mikurya en Hamaguchi. Mikurya heeft jarenlang iedere woensdag lesgegeven aan Sportschool Muilwijk te Dordrecht.

 

Organisatie

Er zijn, na de dood van Ohtsuka sensei, drie stromingen te onderscheiden in het Wado-karate:

-Wado Ryu

-Wado Kai

-WIKF

 

In 1980, 46 jaar na oprichting van Wado Ryu door Hironori Ohtsuka sensei, ontstond in Japan onenigheid binnen de toenmalige organisatiestructuur onder leiding van Hironori Ohtsuka. Het gevolg hiervan is dat Ohtsuka sensei en zijn opvolger alle relaties verbraken met de zogenaamde ‘Suit Group’. In overeenstemming met de rechter werd afgesproken dat iedere groep zijn eigen weg onder zijn eigen naam zou bewandelen.

Vanaf 1 april 1981, veranderde Hironori Ohtsuka sensei de organisatienaam in WADO-RYU KARATE-DO RENMEI. Bovendien ondertekende Ohtsuka een document waarin stond dat degene die niet tot zijn organisatie behoorden, niet gerechtigd waren tot het gebruik van de stijlnaam WADO-RYU. Dit document is nu in bezit van zijn opvolger grandmaster Hironori Ohtsuka – II. De ‘Suit Group’ ging verder onder de naam WADO KAI.

 

Tot circa 1989 werkte Wado Ryu en Wado Kai in Europa met elkaar samen, omdat exponenten van beide organisaties vertegenwoordigers hadden in de Europese Wado-Kai. In 1989 werd het laatst gezamenlijk wereldkampioenschap -de Wado World Cup- gehouden in sportcentrum Crystal Palace te Londen. Enige tijd na de Wado World Cup hield de UKKW (United Kingdom Karate-do Wado-Kai) een vergadering waarin besloten werd dat de UKKW, onder leiding van Tatsuo Suzuki sensei, alleen doorgaat.

De andere Japanse UKKW-leraren: Shiomitsu, Sakagami, Iwasaki en Sugasawa sensei verlieten de UKKW en richten hun eigen overkoepelende organisatie genaamd WADO RYU KARATE-DO ACADEMY op. Vele Engelse wado-leraren volgen dit voorbeeld en worden lid van de ACADEMY, waarvan Masufumi SHIOMITSU, 8e dan Hanshi, de hoofdleraar is. De ACADEMY behoort tot de WADO RYU KARATE-DO RENMEI welke in Japan wordt geleid door grootmeester Hironori Ohtsuka – II.

Tegelijkertijd richt Tatsuo Suzuki, 8e dan hanshi, de WIKF (Wado International Karate-do Federation) op. Hij gaat op zoek naar een chief instructor Europe. Inmiddels (1999) is Wim Massee uit Spanje, 5e dan, de chief instructor Europe WIKF.

 

In Engeland verlaat Sakagami sensei later de ACADEMY om verder te gaan met een eigen organisatie. Takamizawa sensei, die met zijn interessante trainingen menig ACADEMY winter- en summercursus opluisterde, overlijdt helaas in 1998. Een groot verlies voor het Wado Ryu. Deze uitstekende leraar had altijd een uitzonderlijk goede (wis- en natuurkundige) uitleg in zijn lessen. Takamizawa sensei had beentechnieken ontwikkeld waarmee hij snelle stoottechnieken versloeg. Hij zei altijd, gebruik wat je nuttig lijkt en geef (nieuwe) technieken de tijd. Die tijd heb je nodig om je technieken eigen te maken. Na jarenlange training kun je namelijk zin van onzin onderscheiden. De huidige ACADEMY-leraren zijn o.a. Shiomitsu, Iwasaki, Sugasawa en Grimes sensei. Tijdens de wintercursussen in Engeland wordt regelmatig grootmeester Hironori Ohtsuka – II uitgenodigd.

Neem contact met ons op

pmbrugge@home.nl

Mail ons!

12 + 8 =